Lars-og-John-1---Foto-Marte-Glanville---Kulturtanken.jpg

Foredrag

Vi har utviklet flere foredrag som kan tilpasses alle aldersgrupper og kunnskapsnivåer. Vi kan holde foredraget for dere, eller så kan vi hjelpe dere til å holde foredraget selv. Det kan være korte foredrag på 5–10 minutter eller lengre foredrag på 45–60 min.

Visste du at trærne presser vann fra bakken 50 meter opp i lufta, uten heis eller pumpe? Eller at trærne samarbeider med sopper for å skaffe seg mat? Eller at mauren er blåveisens pollenbærer? Og at plantene skjuler både medisin, mat og gift.

Den fantastiske skogen viser vei til alt det fascinerende som skjuler seg blant trærne, men som du kanskje ikke vet så mye om. Ennå. Foredrag og aktiviteter ute vil gi deg og elevene både aha-opplevelser og vekke ny nysgjerrighet. Skogsamfunnets rikdom vil lokke dere ut – og med nytt blikk vil skogens hemmeligheter åpenbare seg.

per.ivar.henriksbo@gd.no---010-(27).jpg

Den kulturelle skolesekken

Med utgangspunkt i boka Den fantastiske skogen tar vi elevene med på en reise i deres nære natur. Å oppleve skogens mystikk krever ikke strabasiøse turer med dyre fjellsko og svett rygg. Skogens opplevelser krever bare nærvær, og dukker opp så snart trærne har tatt imot dere, og dere befinner dere blant stubber, lyng, bregner og moser.

Undervisningen kan foregå både ute i skogen og inne i klasserommet. Og her er det mange muligheter til å kombinere ulike fag. Hensynet til godt smittevern har gjort at vi i år utviklet et alternativt opplegg der alt foregår ute i en nærliggende skog. Plakater med bilder og tekster fra boka er hengt opp langs en sti, og elevene, delt inn i små grupper, kan gå på tur samtidig som de får servert smakebiter fra boka. Underveis er det lagt inn oppgaver som skal løses, og som avslutning er det spørsmålsrunde og en quiz som har vist seg å være populær.

per.ivar.henriksbo%40gd.no+-+008+%2829%29.jpg

Temaer som presenteres er: Da skogen kom til landet, Wood Wide Web – om internettet under overflaten, skogens evige liv, levende fossiler, mangfoldige myrer. Et aktuelt tema er hva som skjer med skogen når klimaet blir varmere og hvordan trærne kan bidra til å kontrollere utviklingen.

Noen elementer som er med:

  • Se opp: Hvordan er trekronene? Hvor høye er de? Hvor gamle tror du de er? Og hva lurer du på når du ser opp?

  • Finn eit tre du liker, og gi treet en klem. Prøv å holde rundt det i det du tror er ett minutt. Hvordan opplevde du det? Ble du stresset? Rolig? Noe annet? Tenk over det for deg selv.

  • Se rundt deg: Finn en ting du synes er vakker eller interessant. Se nøye på den. Hvordan ser den ut? Hvor kommer den fra? Hva lurer du på med denne tingen?

I tillegg til det naturfaglige får elevene anledning til å vise fram sine kreative talenter. Gruppene blir utfordret til å produsere et dikt, en sang eller en fortelling om skog i løpet av turen, som framføres i plenum til slutt.

TE_Skog_Final_3_still.jpg

 

per.ivar.henriksbo@gd.no - 003 (49).JPG
 

For bibliotek

Er du bibliotekar og leter etter et engasjerende foredrag om natur og miljø - enten det er voksenavdelingen eller barneavdelingen.

Vi kan hjelpe deg.

Elg-på-hogstflate---Foto---Svein-Grønvold.jpg

Kontakt oss

John Yngvar Larsson
Tel. 971 52 593

Lars Sandved Dalen
Tel. 990 08 564

Foredragsoppdragene formidles også gjennom Norsk forfattersentrum. Ta gjerne kontakt for å høre mer om hvordan dere kan benytte dere av oppleggene våre.