Dompap

To dompaphanner i toppen av et grantre. Foto: Thor Østbye

To dompaphanner i toppen av et grantre. Foto: Thor Østbye

Dompap (Pyrrhula pyrrhula) er vel julefuglen framfor noen. Navnet er litt merkelig og vi har ingen umiddelbar forklaring på det. Den heter det samme på dansk, mens på svensk heter den domherre noe som kan tyde på at det har noe geistlig over seg. Kanskje har det noe med den svarte kalotten på hodet å gjøre. På engelsk heter den for øvrig bullfinch.

Dessverre er den gode julestemninga overhodet ikke til stede her på Østlandet i disse førjulstider. Her har det bøtta ned i flere dager, plenene er grønne, det er plussgrader og snø på trærne er foreløpig langt unna.

Foto: Thor Østbye

Foto: Thor Østbye

Men, vi bor i et langt og vidstrakt land, så det er sikkert noen av leserne her som har litt mer vinterlige forhold nå i førjulstida …

Årsaken til at vi forbinder dompap med jul er muligens at vi ser den mest i denne årstida.

Dompapen er nemlig hos oss hele året, men om våren og sommeren lever den langt mer tilbaketrukket i tett barskog, og vi ser derfor ikke så mye til den.

På høsten og om vinteren er derimot dompapen mye mer synlig, og fordi den er en utpreget frøeter, er den også vanlig på fuglebrettet i hagen.

I alle fall har dompapen hos oss alltid vært knyttet til julemotiver med snø, fuglenek og vinter, og den er en gjenganger på mange julekort og julemotiver. Det er også først og fremst om vinteren vi ser den på fôingsbrettet i hagen eller vi hører dens melankolske kontaktlyd. I Norge finner vi dompap over det meste av landet, men når vinteren er på hell og fuglene begynner å forberede seg på hekkesesongen, forsvinner dompapen inn i de dype barskoger og lever et ganske skjult og anonymt liv der. Det er ikke så ofte vi ser dompap i sommerhalvåret.

Foto: Thor Østbye

Foto: Thor Østbye

Dompap hekker over store deler av Europa og videre østover i Asia. Ut fra formen på nebbet, som er kort og kraftig, skjønner vi at den er en utprega frøeter, sjøl om den spiser insekter om sommeren. Dompapen tilhører finkefamilien, som i alt har 177 arter, og i slekta Pyrrhula finner vi seks arter.

Med dompapen som årets siste Dagens fugl, vil vi ønske dere alle ei riktig god jul og et godt nytt år og så høres vi igjen i 2021 med flere nye arter.

Tekst & Foto: Hans Petter Kristoffersen & Thor Østbye



Previous
Previous

Spettmeis

Next
Next

Gulspurv