Grønnspett
Grønnspetten (Picus viridis) er etter mitt syn en av de flotteste og mest fargerike fugleartene i norsk fauna. Dens fargeprakt spenner fra rødt og svart, via grått, til grønt og gult, og er vår nest største art i spettefamilien. De fleste norske spetteartene har farger som går i svart, hvitt og rødt, men grønnspett, og dens nære slektning gråspett, er unntak med sine spektakulære farger. Hannen og hunnen er nesten like, men kan skilles på at hannen har et rødt felt inne i den svarte skjeggstripa, mens hunnen mangler dette (se bildene).
Grønnspetten liker seg best i lauv- og blandingsskog og er ikke så vanlig i reine barskoger. Den er også å betrakte som en låglandsart, sjøl om vi finner den litt oppover i dalene på Østlandet.
Sammenlignet med de andre spetteartene regnes grønnspetten som den som er mest spesialisert i næringsveien. Den foretrekker først og fremst å oppsøke maurtuer for å slikke i seg maur og maurpupper, og sees derfor ofte sittende på bakken.
Det viser seg at nebbet ikke er så sterkt og solid som hos de andre spetteartene, og derfor finner vi ikke grønnspetten så ofte på næringsjakt ved å hakke i gamle trær. Dette gjør seg også gjeldende ved at den ikke trommer så ofte når den hevder revir, men derimot roper mer. Likevel hakker den ut sine egne reirhull, gjerne i osper - og i konkurranse med den større svartspetten.
Grønnspett er en såkalt stasjonær art som holder seg i hekkeområdet året rundt. Den kan unntaksvis trekke litt lenger unna hvis det blir svært mye snø og kulde. Dette fordi den er avhengig av å grave seg ned i snøen for å finne fram til nedsnødde maurtuer. Om du finner hull i maurtuer kan det ha vært Grønnspetten som har vært på ferde.
Utbredelsen til grønnspett dekker det meste av Europa med unntak av de nordligste deler av Skandinavia. Grønnspetten hekker heller ikke i Finland, Irland eller på Island.
I Norge finner vi grønnspett først og fremst på det sentrale Østlandet og Sørlandet, i indre dalstrøk på Vestlandet og i Møre og Romsdal og oppover i dalstrøka på Østlandet. I Trøndelag forekommer grønnspetten mer sparsommelig, og i Nord-Norge er den så godt som helt fraværende som hekkefugl.
Den norske bestanden av grønnspett er ikke så veldig stor. De siste kartlegginger og bergningene viser at den ligger et sted mellom 3000 og 6000 hekkende par, med den største tettheten i Oslo og Akershus – hvor man regner med at det er et sted mellom 1000 og 2000 hekkende par.
Tekst og foto: Hans Petter Kristoffersen og Thor Østbye http://www.thorostbye.no/