Konglebit
Konglebit. Julefugl.
Ja, hvorfor ikke? Konglebit er jo en svært vakker og fargerik fugl. Problemet dens er at den ikke akkurat er en vanlig gjest på fuglebrettet. Men i år kan det skje! Og konglebit kan faktisk dukke opp i hagen hos folk igjen.
Konglebit er nemlig det man kaller en invasjonsart, og kan i enkelte år opptre i stort antall om høsten og tidlig på vinteren. Det pleier å gå noen år mellom hver gang konglebiten kommer hit til Sør-Norge på seinhøsten. Den er på jakt etter rognebær eller andre bær som henger igjen på trærne, noe som gjerne skjer etter gode rognebærår. 2019 var er veldig bra år, og da kom det store mengder med konglebit, hit.
2020 viste seg å bli et godt år for rognebær, og store mengder røde bær ble hengende igjen utover høsten. Dette gjør at konglebit også denne høsten har vist seg ganske tallrik her i Sør-Norge
Hann-konglebiten og hunn-konglebiten er svært ulike av utseende. Hannen er rød, og hunnen er gråguloransje. Konglebiten er på størrelse med en trost, og kan ved første øyekast minne litt om papegøyer der de henger i rognebærtrærne og gafler i seg de røde bærene.
Det er flere arter som konkurrerer om rognebæra, blant annet sidensvans og gråtrost. Mens sidensvans og gråtrost kommer hvert år, dukker konglebiten opp mer sjeldent. Noe som er typisk for konglebit er at den er svært lite sky. Og kanskje er den lite sky fordi den hekker i øde områder uten mye menneskelige forstyrrelser.
Konglebitens hovedutbredelse er litt lenger øst, men hekker fåtallig også i Norge. Den hekker i et belte østover fra Norge, gjennom Sverige og Finland og videre ut på taigaen i Russland. Utbredelsen fortsetter over på det amerikanske kontinentet. Vi kaller dette for en sirkumpolar utbredelse.
I Norge er konglebit en relativt sjelden hekkefugl med størst utbredelse i Finnmark, hvor den holder til både i furuskog og frodig bjørkeskog. Enkelte par hekker også i indre og høyereliggende strøk i Hedmark og Oppland i høyereliggende glissen barskog i høydelaget 800-950 meter over havet.