Stær

Fotograf: Thor Østbye

Fotograf: Thor Østbye

Våren har kommet hit til Norge nå, og et av våre mest kjente og kjære vårtegn er stæren (Sturnus vulgaris). Stæren ankommer ofte tidlig. Alt i mars kan vi både se og høre den, sittende i et tre eller på et hustak, der den beriker oss med sin svært særegne sang. Sangen har nemlig et rikt repertoar bestående av flere lyder ispedd imitasjoner av flere andre arter, som for eksempel storspove og skjære. Under sangen blafrer den ofte med vingene og blåser seg opp i strupen.

Noen sier at de har problemer med å skille stær fra svarttrost. Men forskjellene er imidlertid ganske store. Begge er svarte, men stæren har ei anna kroppsform, med kortere hale og med gulhvite flekker i fjærdrakta. Fjærdrakta ellers har en grønnfiolett metallglans. Stæren beveger seg også annerledes på bakken ved at den går, i motsetning til svarttrosten som hopper.

Fotograf: Thor Østbye

Fotograf: Thor Østbye

For ikke så mange år siden var stæren et vanlig syn i kulturlandskapet – både på landet i tettsteder og i byen. Arten har imidlertid gått sterkt tilbake i seinere år, og har derfor blitt et stadig sjeldnere syn. Hvorfor dette har skjedd vet man ikke, og årsakene er sikkert mange. Men her, som i så mange andre tilfeller, har nok menneskets inngrep i kulturlandskapet spilt en avgjørende rolle.

Stæren er utbredt over hele landet, men er mest tallrik i Sør-Norge. Stæren er knyttet til åpent lende, og trives derfor ikke i tette skoger. På fjellet vil vi kun finne den i nærheten av menneskeskapte arealer, som for eksempel setervoller.

Stæren hekker i gamle spettehull eller i fuglekasser. Den er sosial, og fordi den er så lite territoriehevdende kan flere par hekke i nærheten av hverandre.

Hvor mange stær er det her? Et grovt anslag gjort i 2015 tyder på at det hekker mellom 100 000 og 200 000 par i Norge. Det høres kanskje mye ut, men det er faktisk en kraftig nedgang fra forrige telling, i 1994, da bestanden ble beregnet til å være i størrelsesorden 200 000-500 000 par.

Fotograf: Thor Østbye

Fotograf: Thor Østbye

Et anna karakteristisk trekk ved stæren er at de samler seg i enorme flokker alt på seinsommeren før de trekker. Da kan vi oppleve å se tusenvis av stær i unike flygeoppvisninger. Dette er hovedsakelig ungfugler som samler seg før de trekker ut av landet til overvintringsområdene i Storbritannia og langs Nordsjøkysten sørover til Frankrike. De voksne kommer etter litt seinere.

Du kan gjøre ditt for å bidra til økt stærbestand: Heng opp fuglekasser! Det er mangel på naturlige hakkespetthull, og derfor er stæren forholdsvis lett å få til å hekke i fuglekasser nær der du bor.

Tiden nå er ideell for å stifte bekjentskap med denne artige og interessante arten! Ta med deg kikkerten og se etter stæren i nærområdet der du bor og ferdes. Er du heldig så får du en stor opplevelse når hannen setter i gang med sin særegne sangoppvisning foran reirhullet.

Fotograf: Thor Østbye

Fotograf: Thor Østbye

Tekst og foto: Hans Petter Kristoffersen & Thor Østbye

Previous
Previous

Svarthvit fluesnapper

Next
Next

Perleugle