Svarthvit fluesnapper

Svarthvit fluesnapper hann. Foto: Thor Østbye

Svarthvit fluesnapper hann. Foto: Thor Østbye

Ikke så moro å fly helt fra Vest-Afrika til Norge og så finne at alle de beste rugeplassene allerede er opptatt. Men fluesnapperen vet råd: Med agressiv adferd jager den ut meiser og andre fra fuglekassene.

Nå sitter jeg foran TV-en og følger med på hvordan hunnen ruger, vokter og mater ungene sine. Jeg sitter her i stua på Ål i Hallingdal og kikker på TV-skjermen. Men jeg ser ikke på noe TV-program. Jeg får oppleve hvordan svarthvitfluesnapperen fostrer opp ungene sine. I fuglekassa ute på veggen har jeg montert et kamera som så er kobla opp til TV-en via en lang kabel, og slik kan jeg sitte og følge med hvordan ungene vokser dag for dag. De seks eggene ble lagt for ca tre uker siden, og for ei snau uke siden ble de klekt.

Foto: Hans Petter Kristoffersen

Foto: Hans Petter Kristoffersen

Jeg kan bruke lang tid på bare å sitte og se på hva som skjer i fuglekassa. Å sitte slik og følge med på livet i ei fuglekasse, gir ei behagelig ro i sjelen.

Foto: Hans Petter Kristoffersen

Foto: Hans Petter Kristoffersen

Etter hvert som ungene vokser blir behovet for stadig tilførsel av mat større og større. Etter en svært kald mai måned, så det heller bedrøvelig ut med tanke på at det skulle bli nok mat til å fø opp fugleungene. Heldigvis har dette nå tatt seg opp og det ser ut til at ungene vokser.

Det er hunnen som har stått for ruginga, og hittil er det også bare hun som har stått for matinga – samtidig som hun i blant brer seg over og varmer ungene. Men hvor er far? Svarthvitfluesnapperhannen er kjent som en rundbrenner (men det er kanskje hunnen også?), og kanskje har han et kull med en annen hunn som han er nødt til å konsentrere seg om.

Svarthvit fluesnapper hunn. Foto: Thor Østbye

Svarthvit fluesnapper hunn. Foto: Thor Østbye

Svarthvit fluesnapper er en typisk mai-fugl og på den tiden kan vi vanligvis høre dens enkle sangstrofer fra hager og parker. Mange kjenner hannen til svarthvitfluesnapperen som en hissig fugl, som jager meisene, som alt ligger på egg, ut av fuglekassene. Slik er livets realiteter for en art som har fløyet helt fra Vest-Afrika og opp hit, bare for å oppdage at de beste boplassene alt er okkupert av andre arter. Dette er prisen svarthvitfluesnapperen betaler for å være trekkfugl. Svarthvitfluesnapperen er nemlig en av de få trekkfuglene som er hulruger. Dermed konkurrerer den med meisene som er her om vinteren og som lettere kan posisjonere seg på de beste plassene i god tid før trekkfuglene fra Afrika ankommer på våren.

Hos svarthvit fluesnapper er det ofte slik at hannene ankommer noen dager før hunnene. Hannene må derfor finne de beste plassene før hunnene er der, og i tillegg begynne å synge og kurtisere når de kommer. Det kan virkelig være tøft å være hann i blant!!

Foto: Thor Østbye

Foto: Thor Østbye

Hunnene er for øvrig brune og hvite, og på 1970-tallet, når kvinnekampen var på sitt heteste, ble det i likestillingens navn vedtatt å endre navnet på svarthvit fluesnapper til hagefluesnapper, fordi navnet bare beskrev hvordan hannen så ut. Dette slo ikke an og navnekomiteen måtte bite i det sure eplet og gå tilbake til svarthvit fluesnapper.

Fluesnapperfamilien har 274 arter, mens slekten Ficedula, som svarthvit fluesnapper tilhører, har 31 arter.

Previous
Previous

Rødstrupe

Next
Next

Stær